העלמה והמשיח

במאמר זה נחקור את הפסוק הבא מספר ישעיהו:

"לָכֵן יִתֵּן אֲדֹנָי הוּא לָכֶם אוֹת: הִנֵּה הָעַלְמָה הָרָה וְיֹלֶדֶת בֵּן, וְקָרָאת שְׁמוֹ: עִמָּנוּ אֵל."

ישעיהו ז'.י"ד 

 

נשאלת השאלה, האם יש קשר בין פסוק זה למשיח? החלק העיקרי של תפילות שחרית, מנחה ומעריב הוא תפילת השמונה עשרה. במשך העמידה, אנו מבקשים מה' לשלוח את גואל ישראל, הלא הוא המשיח. מהו תפקידו של המשיח? תפקידו להביא את הגאולה השלימה לעולם. צריך להבין בפשטות מהי הגאולה. הפסוק הבא מתאר את מהות הגאולה.

"וְהִתְהַלַּכְתִּי בְּתוֹכְכֶם, וְהָיִיתִי לָכֶם לֵאלֹהִים; וְאַתֶּם - תִּהְיוּ-לִי לְעָם."

 ויקרא כ"ו.י"ב

הפסוק הנ"ל מגלה את מטרתה של הגאולה – השכנת שלום בין ה' לבין בני אדם. הקב"ה חפץ לשכון עם בני אדם כפי שהיה בגן עדן. כתוצאה מחטא עץ הדעת, אדם וחוה גורשו מהגן וכך נוצר באנושות הצורך להיגאל. הרבנים קוראים ליציאת מצרים הגאולה הראשונה, לכן אין פלא שמאורע זה מתואר בפסוק הבא:

"אֲנִי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, אֲשֶׁר הוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם, מִהְיֹת לָהֶם, עֲבָדִים; וָאֶשְׁבֹּר מֹטֹת עֻלְּכֶם, וָאוֹלֵךְ אֶתְכֶם קוֹמְמִיּוּת." 

ויקרא כ"ו. י"ג

ישעיהו ז':י"ד מנבא שילד ייוולד ושמו יהיה עמנואל. כפי שאמרנו, הקב"ה חפץ לשכון בקרבנו, לכן מתאר הפסוק הנ"ל את הדרך בה יבוא המשיח לעולם הזה. כדי לפרש את הפסוק נכונה, צריך לשים לב לתוכנו.

ישעיהו ז'.י"ד הינו חלק מפרשה שמתחילה למעשה בפרק ו' ומסתיימת בסוף פרק י"ב. פרק ו' פותח בהצהרה שמבהירה לקורא את זמן הנבואה הזאת: "בשנת מות המלך עוזיהו...". ישעיהו ראה בחזון את הקב"ה וקדושתו. כמו כן שמע הנביא בחזון את השרפים שקראו זה אל זה ואמרו: "קָדוֹש,ׁ קָדוֹשׁ, קָדוֹשׁ יְהוָה צְבָאוֹת; מְלֹא כָל-הָאָרֶץ, כְּבוֹדוֹ". בשמעו את ההצהרה הזאת, נבהל הנביא ישעיהו מאוד. מה גרם לישעיהו לפחד כל כך?

"וָאֹמַר אוֹי-לִי כִי-נִדְמֵיתִי, כִּי אִישׁ טְמֵא-שְׂפָתַיִם אָנֹכִי, וּבְתוֹךְ עַם-טְמֵא שְׂפָתַיִם, אָנֹכִי יוֹשֵׁב: כִּי, אֶת-הַמֶּלֶךְ יְהוָה צְבָאוֹת--רָאוּ עֵינָי."

 ישעיהו ו'.ה

הנביא נבהל מכיוון שראה את קדושתו של ה' ושמע שקדושה זו תמלא את כל העולם. ישעיהו ידע עד כמה מרושע מצבם של בני האדם ולכן חשב שאם יתמלא כל העולם בקדושתו של השם, הדבר יביא להשמדת האנושות. שני הפסוקים הבאים מלמדים שהקב"ה אינו חפץ להשמיד את בני האדם, אדרבה, הוא חפץ לגאלם,

"וַיָּעָף אֵלַי אֶחָד מִן-הַשְּׂרָפִים, וּבְיָדוֹ - רִצְפָּה; בְּמֶלְקַחַיִם - לָקַח מֵעַל הַמִּזְבֵּחַ. וַיַּגַּע עַל-פִּי, וַיֹּאמֶר: הִנֵּה נָגַע זֶה עַל-שְׂפָתֶיךָ; וְסָר עֲו‍ֹנֶךָ, וְחַטָּאתְךָ תְּכֻפָּר."

ישעיהו ו'.ו-ז

שאר פרק ו' עוסק בנביא ישעיהו עצמו המקבל את התפקיד לבשר את המסר שה' חפץ לגאול את עם ישראל, אך לצערו, למשך תקופה ארוכה לא יגיב העם נכונה למסר זה.

"וַיֹּאמֶר: לֵךְ וְאָמַרְתָּ לָעָם הַזֶּה; שִׁמְעוּ שָׁמוֹעַ - וְאַל-תָּבִינוּ, וּרְאוּ רָאוֹ - וְאַל-תֵּדָעוּ׃ הַשְׁמֵן לֵב-הָעָם הַזֶּה, וְאָזְנָיו הַכְבֵּד, וְעֵינָיו הָשַׁע; פֶּן-יִרְאֶה בְעֵינָיו, וּבְאָזְנָיו יִשְׁמָע, וּלְבָבוֹ יָבִין, וָשָׁב - וְרָפָא לוֹ! וָאֹמַר: עַד-מָתַי, אֲדֹנָי? וַיֹּאמֶר: עַד אֲשֶׁר אִם-שָׁאוּ עָרִים מֵאֵין יוֹשֵׁב, וּבָתִּים מֵאֵין אָדָם, וְהָאֲדָמָה תִּשָּׁאֶה שְׁמָמָה. וְרִחַק יְהוָה אֶת-הָאָדָם, וְרַבָּה הָעֲזוּבָה בְּקֶרֶב הָאָרֶץ׃"

 ישעיהו ו'.י-י"ב

עם ישראל ישרוד למרות שבמשך תקופה ארוכה לא יגיב כהלכה לנבואה הנ"ל, ולמרות שהערים תשמדנה והעם יצא לגלות - ככתוב בהמשך הנבואה :

"וְעוֹד בָּהּ עֲשִׂרִיָּה, וְשָׁבָה וְהָיְתָה לְבָעֵר; כָּאֵלָה וְכָאַלּוֹן אֲשֶׁר בְּשַׁלֶּכֶת - מַצֶּבֶת בָּם, זֶרַע קֹדֶשׁ מַצַּבְתָּהּ׃"

 ישעיהו ו'.י"ג

הפסוק הנ"ל מלמד שהעם היהודי (זרע קודש) ישרוד למרות הצרות הרבות שתבואנה עליו, ולכן הבטחתו של המשיח אינה יורדת לטמיון.

פרק ז' בספר ישעיהו מספר על המשיח. הנביא מבהיר לקורא את הנבואה הזאת דרך מלך אחז והאירועים שעבר המלך במשך חייו. מלך אחז היה מלך רע שעשה את הרע בעיני ה', ככתוב במלכים ב' פרק ט"ז:

"בִּשְׁנַת שְׁבַע-עֶשְׂרֵה שָׁנָה, לְפֶקַח בֶּן-רְמַלְיָהוּ; מָלַךְ אָחָז בֶּן-יוֹתָם מֶלֶךְ יְהוּדָה׃ בֶּן-עֶשְׂרִים שָׁנָה אָחָז בְּמָלְכוֹ, וְשֵׁשׁ-עֶשְׂרֵה שָׁנָה, מָלַךְ בִּירוּשָׁלִָם; וְלֹא-עָשָׂה הַיָּשָׁר, בְּעֵינֵי יְהוָה אֱלֹהָיו כְּדָוִד אָבִיו׃ וַיֵּלֶךְ בְּדֶרֶךְ מַלְכֵי יִשְׂרָאֵל; וְגַם אֶת-בְּנוֹ הֶעֱבִיר בָּאֵשׁ, כְּתֹעֲבוֹת הַגּוֹיִם, אֲשֶׁר הוֹרִישׁ יְהוָה אֹתָם, מִפְּנֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל׃ וַיְזַבֵּחַ וַיְקַטֵּר בַּבָּמוֹת וְעַל-הַגְּבָעוֹת; וְתַחַת כָּל-עֵץ רַעֲנָן׃"

מלכים ב ט"ז.א-ד

היה צורך לגאול את מלך אחז ואת עם ישראל, אך המלך והעם היו רחוקים מלעסוק בעניינים רוחניים. המלך והעם נבהלו מאוד כאשר שמעו שרצין ופקח עלו על ירושלים למלחמה, ככתוב:

"וַיְהִי בִּימֵי אָחָז בֶּן-יוֹתָם בֶּן-עֻזִּיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה, עָלָה רְצִין מֶלֶךְ-אֲרָם וּפֶקַח בֶּן-רְמַלְיָהוּ מֶלֶךְ-יִשְׂרָאֵל יְרוּשָׁלִַם, לַמִּלְחָמָה עָלֶיהָ, וְלֹא יָכֹל לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ׃"

ישעיהו ז'.א

אחז והעם חשבו שהמלחמה הזאת תהווה בעיה גדולה, אך הקב"ה אמר לישעיהו להודיע לעם שהמלחמה הזאת לא תתממש,

"כֹּה אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה; לֹא תָקוּם וְלֹא תִהְיֶה׃"

ישעיהו ז'.ז

המלך אחז לא האמין בדבר האלוקים, לכן ציווה עליו ה' שיבקש ממנו אות שיאשר כי הנבואה הזאת תתקיים,

שְׁאַל-לְךָ אוֹת, מֵעִם יְהוָה אֱלֹהֶיךָ; הַעְמֵק שְׁאָלָה, אוֹ הַגְבֵּהַּ לְמָעְלָה׃

ישעיהו ז'.י"א

תשובתו של אחז מראה שהוא לא רצה להאמין בה',

"וַיֹּאמֶר אָחָז; לֹא-אֶשְׁאַל וְלֹא-אֲנַסֶּה אֶת-יְהוָה׃"

ישעיהו ז'.י"ב

בעיה זו קיימת אצל אנשים רבים – הם אינם רוצים לדעת את דבר האלוקים. הקב"ה אמר שייתן סימן, אך לא למלך אחז כי אם לבית דויד. העובדה שנבואה זו ניתנה דווקא לבית דוד הינה משמעותית מאוד,

"וַיֹּאמֶר שִׁמְעוּ-נָא בֵּית דָּוִד; הַמְעַט מִכֶּם הַלְאוֹת אֲנָשִׁים, כִּי תַלְאוּ גַּם אֶת-אֱלֹהָי׃"

ישעיהו ז'.י"ג

למושג "בית דוד" יש משמעות מיוחדת. "בית דוד" מרמז שבני אדם ייגאלו ויכנסו למלכות ה'. כלומר, הגאולה היא לאלה שיגיבו לדבר האלוקים דרך האמונה, ולא כפי שאחז הגיב בסרבו להאמין או לבקש אות. פסוק י"ד ניתן כדי לעזור לאנשים הנאמנים לה' לזהות את גואל ישראל. כעת הזמן לבחון את פרוש הפסוק הבא:

לָכֵן יִתֵּן אֲדֹנָי הוּא לָכֶם אוֹת; הִנֵּה הָעַלְמָה הָרָה, וְיֹלֶדֶת בֵּן, וְקָרָאת שְׁמוֹ עִמָּנוּ אֵל׃

ישעיהו ז'.י"ד

הקב"ה נתן אות, למרות שאחז סרב לבקשו. חשוב להבחין שהפסוק כתוב באופן מיוחד - המילה הוא מופיעה בו. המשפט, "לָכֵן יִתֵּן אֲדֹנָי הוּא לָכֶם אוֹת", משמעותו שאין ביכולתו של האדם ליצרו. עובדה זו נתמכת גם במילה "אות", המורה על סימן על-טבעי, למשל כמו בפסוק הבא מספר בראשית:

"וַיֹּאמֶר לוֹ יְהוָה: לָכֵן כָּל-הֹרֵג קַיִן - שִׁבְעָתַיִם יֻקָּם; וַיָּשֶׂם יְהוָה לְקַיִן אוֹת, לְבִלְתִּי הַכּוֹת-אֹתוֹ כָּל-מֹצְאוֹ׃"

בראשית ד'.ט"ו

הפסוק הנ"ל מדבר על אות (או סימן( שה' שם על קין כדי למנוע מצב בו יוכל מישהו להרוג את קין. האם יכול בן אדם אנושי לשים אות כזה? בוודאי שלא! בכל הפסוקים בכתבי הקודש בהם מופיעה המילה "אות", מתואר מעשה שרק הקב"ה יכול לעשותו. לכן ישעיהו ז'.י"ד מתאר אירוע שה' עשה כדי לאשר את הבטחתו.

כעת ברור לקורא שבפסוק הנ"ל מדובר על אירוע על-טבעי. נשאלת השאלה, מהו אותו אירוע?

הִנֵּה הָעַלְמָה, הָרָה וְיֹלֶדֶת בֵּן...

הפסוק הנ"ל אומר שתהיה התעברות. מן הטבע הוא שנשים מתעברות והרות כל הזמן, מדוע התעברות זו היא על-טבעית? כי במקרה זה האישה ההרה היא עלמה. במשך אלפיים שנה היה וויכוח בין הנצרות לבין היהדות בנושא זה. הנצרות טוענת שמשמעות המילה "עלמה" היא בתולה, והיהדות טוענת שמשמעותה נערה. בתנ"ך מופיעה המילה "עלמה" שבע פעמים במקומות שונים. הבה ונחקור כמה מהן.

פעם ראשונה בבראשית כ"ד,

"הִנֵּה אָנֹכִי נִצָּב, עַל-עֵין הַמָּיִם; וְהָיָה הָעַלְמָה הַיֹּצֵאת לִשְׁאֹב - וְאָמַרְתִּי אֵלֶיהָ: הַשְׁקִינִי-נָא מְעַט-מַיִם מִכַּדֵּךְ!"

בראשית כ"ד.מ"ג 

בפסוק הנ"ל קורא אליעזר לרבקה עלמה, ובפסוק אחר נקראת רבקה בתולה:

"וְהַנַּעֲרָ טֹבַת מַרְאֶה מְאֹד: בְּתוּלָה, וְאִישׁ לֹא יְדָעָהּ; וַתֵּרֶד הָעַיְנָה, וַתְּמַלֵּא כַדָּהּ, וַתָּעַל."

בראשית כ"ד.ט"ז

ניתן ללמוד מהפסוקים הללו שנערה המכונה עלמה חייבת להיות גם בתולה. הדגשת המילה "עלמה" היא הצדקתה של הנערה, כגון: מרים אחותו של משה רבנו,

"וַתֹּאמֶר-לָהּ בַּת-פַּרְעֹה: לֵכִי; וַתֵּלֶךְ הָעַלְמָה, וַתִּקְרָא אֶת-אֵם הַיָּלֶד."

שמות ב'.ח

בספר תהילים מופיעה המילה "עלמה" כדי לתאר נערות צדיקות העובדות את הקב"ה:

"קִדְּמוּ שָׁרִים אַחַר נֹגְנִים בְּתוֹךְ עֲלָמוֹת תּוֹפֵפוֹת."

מזמור ס"ח.כ"ו

ניתן להסיק, אם כן, שהמילה "עלמה" מתארת נערה בעלת מידות טובות, ולא אחת שהתנסתה כבר בתשמישי המיטה. לסיכום, אין ספק שהנביא ישעיהו מתכוון לבתולה, אך בחר במילה "עלמה" כדי להדגיש שבתולה זו הינה בעלת מידות טובות. אם במילה "עלמה" לא התכוון ישעיהו לבתולה, אזי הלידה של אותה עלמה הרה לא הייתה "אות" על-טבעי.

הסיפא של הפסוק מגלה שבן יוולד ושמו יקרא עמנואל. מדוע בן ולא בת? מה משמעות השם עמנואל? כיצד מתייחס שם זה לפרקים הבאים? בעז"ה, הפרק הבא יענה על השאלות הללו.

חזרה על מאמר ג'

א)    קיים קשר בין ישעיהו ז'.י"ד לבין המשיח.

ב)     אחת ממאפייניה של הגאולה היא שאלוקים והאנושות ישכנו יחד.

ג)       ישעיהו ז'.י"ד מדבר על נבואה שניתנה כדי לאשר את הבטחות ה', בעיקר

 שאלוקים יגאל את עמו דרך המשיח

ד)     ישעיהו ז'.י"ד נותן סימן על-טבעי (אות) לעם ישראל שילד ייוולד.

ה)   אותו הילד הוא הגואל, כלומר המשיח.

ו)      אחד מתפקידיו של המשיח הוא להביא את נוכחותו של הקב"ה לעולם הזה, לכן שמו של הילד הנ"ל "עמנואל".

ז)     למרות שהמלך אחז דחה את הנבואה הזאת, רצונו של הקב"ה שכל העולם יקבל אותה על ידי אמונה.

ח)   המשיח יבוא לעולם הזה דרך לידה מעלמה, לידתו זו הוא האות העל-טבעי.

ט)   המילה "עלמה" מציינת אישה בעלת מדות טובות, משמע בתולה.